Purpette ‘de Carnalivara - Polpette di Carnevale - itConflenti

itConflenti

CIBO CUCINA CONFLENTESE CUCINA TRADIZIONALE

Purpette ‘de Carnalivara – Polpette di Carnevale

polpette: una tavolata

Le purpette, o polpette, sono un piatto tipico della tradizione Conflentese. Sono a base di pane raffermo, carne, uova e parmigiano. Tipiche del periodo di Carnevale, si mangiano oggi tutto l’anno. Vi sveliamo come si preparano, nella variante con il brodo.

Purpette ‘de Carnalivara

Ppe ‘re purpette serve: ‘na supprissata, ova, agliu, piatrusinu, piacurinu e parmiggianu; pane tuastu ammugliatu, sale.
Ppé ‘ru bbollitu: carne vaccina e carne ‘de puarcu, acciu e ‘na cipuddra.

polpette di carne

alcune polpette pronte per essere cotte

‘Mpastare bbuanu bbuanu intra ‘na coppa ‘a carne ‘da supprissata cacciata ‘de intra ‘u stintinu. ‘Ccu ‘nu paru de ova, ‘u pane ammugliatu, ‘na purvirijata ‘de piacurinu e ‘nn’atra ‘de parmiggianu, piatrusinu e ‘nna pocu ‘de agliu pizzijatu e ‘ru sale. Fhare supra ‘u parmu ‘da manu ‘e purpette tunne tunne e granniceddre (‘ccu ‘nnu mianzu chilu de carne ‘cce venanu cinquanta/sissanta purpette). Si ‘nun ‘ve truvati ‘na supprissata putiti usare ‘a carne macinata, menza vaccina e mmenza ‘de pùarcu, ‘mmiscata. ‘U ‘mpastu è ‘dde vinire ggiustu, nò ppistu e nnò muaddru muaddru. Riagulative ‘ccu ru pane ammugliatu e l’ova.

 

gli ingredienti

Ciotola con gli ingredienti per le polpette

Il brodo per le polpette

Intantu priparare ‘u bollitu: intra ‘na cassarola commuda pìazzi ‘de carne vaccina. (‘u gammunciaddru, ecc…) e ‘de carne ‘e pùarcu. A mmenza cottura ammintaticce ‘na bella cima ‘de acciu e ‘nna cipuddruzza sana sana. Quannu ‘a carne è ppronta, cacciatila intra ‘na coppa. (Pue ‘va manciati ppé ssicunnu, doppu ‘e purpette, si ‘ccià fhaciti!…) Assieme all’acciu e a ‘ra cipuddra, e intra ‘u bbrodu ‘cce calati chjanu chjanu ‘e purpette. Fhacitile cocere ‘na minzura cchjù o menu.

 

Polpette: calate nel brodo

Una pentola di polpette in brodo

Quannu su ppronte, quattru o cinque intra ‘u piattu ‘cce capanu, ccu bbellu bbrodu. ‘E spaccati a mmità ‘mu ‘se piglianu bbone bbone ‘du bbrodu e ‘ccu ‘nu cucchjaru ve l’ammuccati!

Grazie a Battista Folino per la ricetta
Foto di Battista Folino

 

Purpette ‘de Carnalivara – Polpette di Carnevale ultima modifica: 2017-02-11T10:23:45+01:00 da Paola Stranges

Commenti

Promuovi la tua azienda in Italia e nel Mondo
To Top